Ořechové košíčky s krémem

Pár slov o receptu

Košíčky z ořechového těsta nejsou jen zdravé a bezlepkové. Pokud změníte náplň například na ořechové máslo od NUTCASE - doporučuji kešu nebo lískové budou i veganské.

Na pečení těchto košíčků používám formičky o průměru 10 cm. Samozřejmě lze upéct v klasické koláčové formě, ale budete moci použít pouze jednu náplň.

Co tam je dobrého?

Kešu ořechy mají jeden z nejvyšších obsahu hořčíku, vitamínu B1 a B2. Díky velkému množství hořčíku je vhodný jako přírodní antidepresivum. Kešu oříšky snižují cholesterol, krevní tlak a působí proti tvorbě žlučových kamenů.

Lískové ořechy jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín B1 a B6, kalorie a tuky. Pro sportovce jsou vhodným doplňkem, protože tělu dodávají velké množství energie. Lískové oříšky se doporučují konzumovat při potížích s ledvinovými kameny.

Datle patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují draslík, železo, hořčík a měď. Mají velké množství cukru proto jsou rychlým zdrojem energie. Je to zdravá alternativa místo sladkostí. V současné době se datle používají jako sirupy. Tento sirup lze jednoduše koupit, ale můžete si ho vyrobit i doma.

Jak si připravit domácí datlový sirup?

Použijte 200 vypeckovaných datlí a 400 ml vody. Vše vložte do mísy a lehce rozmačkejte. Nechte 4 hodiny odpočívat a poté rozmixujte dohladka. Hotový sirup nalijte do skleniček a vložte do lednice.

Korpus na 8 košíků:

  • 70 g kešu oříšků
  • 70 g lískových oříšků
  • 50 g datlí
  • lžíce agáve sirupu

Oříšky namočíme přes noc do vody. Pokud máme čas klidně vodu alespoň dvakrát vymeňte. Zbavíme se tím nečistot a oříšky změknou. Druhý den ořechy sceďte a vložte do mixéru. K rozmixovaným oříškům vložte vypeckované datle a agáve sirup a vše znovu rozmixujte.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Košíčky vymažte máslem a těsto rovnoměrně rozprostřete do košíčků. Dejte péct na cca 25-30 minut.

Vychladlé košíčky lze plnit podle fantazie. Já použila bílý a čokoládový krém.

Bílý krém na 4 košíčky:

  • 100 g ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 100 g zakysané smetany
  • půlka semínek z vanilkového lusku
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • nasekané pistácie a ovoce na ozdobu

Ricottu, mascarpone a zakysanou smetanu vyšleháme do jemného krému. Do vzniklého krému přidáme semínka vanilky, citronovou šťávu a agáve sirup a znovu šleháme. Vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte pistáciemi a ovocem.

Čokoládový krém na 4 košíčky:

● 100 g hořké čokolády
● 70 ml smetany na šlehání
● kůra z jednoho pomeranče
● nasekané pistácie a ovoce na ozdobu

Do vodní lázně vložíme kostičky čokolády a necháme rozpustit. K rozehřáté čokoládě nalíjte smetanu a promíchejte. Do krému vmíchejte kůru z pomeranče. Promíchejte a nechte vychladnout. Vzniklým krémem naplňte košíčky a ozdobte

orechove-kosicky-4-1

Sledujte nás na Instagramu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení