Pár slov o receptu
Košíčky z ořechového těsta nejsou jen zdravé a bezlepkové. Pokud změníte náplň například na ořechové máslo od NUTCASE - doporučuji kešu nebo lískové budou i veganské.
Na pečení těchto košíčků používám formičky o průměru 10 cm. Samozřejmě lze upéct v klasické koláčové formě, ale budete moci použít pouze jednu náplň.
Co tam je dobrého?
Kešu ořechy mají jeden z nejvyšších obsahu hořčíku, vitamínu B1 a B2. Díky velkému množství hořčíku je vhodný jako přírodní antidepresivum. Kešu oříšky snižují cholesterol, krevní tlak a působí proti tvorbě žlučových kamenů.
Lískové ořechy jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín B1 a B6, kalorie a tuky. Pro sportovce jsou vhodným doplňkem, protože tělu dodávají velké množství energie. Lískové oříšky se doporučují konzumovat při potížích s ledvinovými kameny.
Datle patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují draslík, železo, hořčík a měď. Mají velké množství cukru proto jsou rychlým zdrojem energie. Je to zdravá alternativa místo sladkostí. V současné době se datle používají jako sirupy. Tento sirup lze jednoduše koupit, ale můžete si ho vyrobit i doma.
Jak si připravit domácí datlový sirup?
Použijte 200 vypeckovaných datlí a 400 ml vody. Vše vložte do mísy a lehce rozmačkejte. Nechte 4 hodiny odpočívat a poté rozmixujte dohladka. Hotový sirup nalijte do skleniček a vložte do lednice.
Korpus na 8 košíků:
- 70 g kešu oříšků
- 70 g lískových oříšků
- 50 g datlí
- lžíce agáve sirupu
Oříšky namočíme přes noc do vody. Pokud máme čas klidně vodu alespoň dvakrát vymeňte. Zbavíme se tím nečistot a oříšky změknou. Druhý den ořechy sceďte a vložte do mixéru. K rozmixovaným oříškům vložte vypeckované datle a agáve sirup a vše znovu rozmixujte.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Košíčky vymažte máslem a těsto rovnoměrně rozprostřete do košíčků. Dejte péct na cca 25-30 minut.
Vychladlé košíčky lze plnit podle fantazie. Já použila bílý a čokoládový krém.
Bílý krém na 4 košíčky:
- 100 g ricotty
- 100 g mascarpone
- 100 g zakysané smetany
- půlka semínek z vanilkového lusku
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce agáve sirupu
- nasekané pistácie a ovoce na ozdobu
Ricottu, mascarpone a zakysanou smetanu vyšleháme do jemného krému. Do vzniklého krému přidáme semínka vanilky, citronovou šťávu a agáve sirup a znovu šleháme. Vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte pistáciemi a ovocem.
Čokoládový krém na 4 košíčky:
● 100 g hořké čokolády
● 70 ml smetany na šlehání
● kůra z jednoho pomeranče
● nasekané pistácie a ovoce na ozdobu
Do vodní lázně vložíme kostičky čokolády a necháme rozpustit. K rozehřáté čokoládě nalíjte smetanu a promíchejte. Do krému vmíchejte kůru z pomeranče. Promíchejte a nechte vychladnout. Vzniklým krémem naplňte košíčky a ozdobte