Pilaf z quinoi s piniovými oříšky, brusinkami a petřželkou

Pár slov o receptu

Quinoa, favorit posledních let všech zastánců zdravé výživy, pochází z jihoamerických And a indiánští obyvatelé ji v kuchyni používají již více jak 3 000 let. Je výživná, je snadno dosažitelná, a není tedy divu, že tvoří v těchto krajích základ jejich jídelníčku.

V quinoe najdete všech osm esenciálních aminokyselin, vápník, fosfor a železo. Obsahuje také velké množství vlákniny a je tedy vhodná pro ty, co řeší, jak zhubnout. Jako potravina bez lepku je báječným řešením i pro celiaky. Překvapením asi nebude, že si quinou si oblíbili i vegani a vegetariáni.

Co ale quinoa a její příprava? Je výtečná nasladko jako kaše pro děti i naslano coby základ hlavního pokrmu či přílohy, hodí se i jako zavářka do polévek. Vyzkoušejte náš oblíbený quinoa recept!

Druh pokrmu: příloha i hlavní chod
Časová náročnost: 40 minut
Náročnost: snadné
Množství: 6 porcí
Stravovací specifika: vegan, vegetarian, glutenfree, zdravá výživa

Ingredience:

Zeleninový vývor vlastní výroby nebo z kostky či směs 500 ml
Quinoa, propláchnutá 250 g
Piniové oříšky 25 g
Kvalitní olivový olej 1 lžíce
Větší cibule pokrájená nadrobno 1/2
Petrželka - nadrobno nasekaná 65 g
Brusinky hrst
Sůl lžička
Pepř 1/2 lžičky

 

Postup

  1. Namočte quinou na 15 minut do studené vody – tím můžete předejít možné hořkosti. Quinou propláchněte, zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni 15 minut. Pak quinou odstavte z ohně a nechte zakrytou dojít, dokud se tekutina zcela nevstřebá.

  2. Mezitím na mírném ohni orestujte piniové oříšky, až získají zlatohnědou barvu a typickou vůni. Při restování nezapomeňte oříšky míchat, ať se nepřipálí. Po orestování odložte oříšky stranou.

  3. Na stejné pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a zhnědlá.

  4. Po uvaření quionoi ji nakypřete vidličkou, přidejte do pánve k cibuli a doplňte brusinkami a orestovanými piniovými oříšky. Vzniklou směs krátce osmahněte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.

  5. Naservírujte pilaf do misky či na talíř a nezapomeňte na závěr posypat nasekanou petrželkou.

Fotogalerie

 quinoa pilaf s brusinkami

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Tabulka výživových hodnot

energetická hodnota

1 119 kJ/266 kcal

tuky

9,4 g

- z toho nasycené

2,4 g

sacharidy

35,5 g

- z toho cukry

0,8 g

bílkoviny

8,6 g

vláknina

3,7 g

sůl

0,17 g



Sledujte nás na Instagramu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení