Letní citronovo-mátový raw dort

Datle_raw_dort_obr_blog_detail (2)

Nepečené dorty jsou hitem letní sezony. A každý je miluje! Raw dort je vynikající, zdravý a v létě vás příjemně osvěží. Obzvláště tento s příchutí citrónu a chladivé máty!  Je plný oříšků a ovoce, takže vás příjemně zasytí, aniž byste ho snědli moc. Čerstvá máta navíc pomůže s trávením!

Jeho příprava není vůbec náročná a nemusíte ani zapínat troubu. Proč si taky v kuchyni dělat ještě větší vedro, když si můžete smlsnout na nepečeném zákusku! S dobrým mixérem je dort hotový za pár minut, ale zvládnete to hravě i s tím tyčovým. 

Máte obavy, že to nebude fungovat? Nebojte se! Loupané mandle v kombinaci s kokosem a datlemi vytvoří perfektní korpus. Namočené kešu oříšky vám zase zaručí náramně hladký a jemný krém. Hříšná dobrota bez výčitek!

Datle_FB_obr_03

Na korpus:

Na krém: 

  • 300 g kešu namočených 2 hod ve vodě
  • 130 g kokosového oleje
  • 100 ml šťávy z citronu (zhruba 2-3 citrony)
  • 90 ml rýžového sirupu 
  • 5 - 7 snítek máty
  • 1 lžička spiruliny / matchy nebo hrstka špenátu (na obarvení) - volitelné

Postup:

  • Ze všeho nejdřív si namočte kešu ořechy. Ideálně je nechte přes noc ve vodě, minimálně však alespoň 2 hodiny. Ořechy tak získají krémovější konzistenci a půjdou snadno mixovat. Před přípravou z nich slijte veškerou vodu. 

 

  • V mixéru rozmixujte nahrubo mandle s kokosem a datlemi. Korpus má být jako lepivá hmota. Pokud nelepí, přidejte 1 - 3 lžíce vody. Směs rozprostřete na dno vyklápěcí dortové formy. My použili formu o průměru 18 cm, aby byl korpus alespoň centimetr vysoký. 

 

  • Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej. Tekutý ho umixujte spolu s kešu ořechy , sirupem a citronovou šťávou v hladký krém. Polovinu krému rovnoměrně naneste na korpus dortu.

 

  • K druhé polovině náplně přidejte mátu. Kdo chce mít dort hezky zelený, může krém obarvit spirulinou, matchou nebo čerstvým špenátem. Směs umixujte znovu dohladka a rozetřete na světlý citronový krém. 

 

Hotový dort nechte alespoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Před servírováním ho ozdobte plátkem citronu a mátou.

 

Dobrou chuť!

Sledujte nás na Instagramu