Letní citronovo-mátový raw dort

Datle_raw_dort_obr_blog_detail (2)

Nepečené dorty jsou hitem letní sezony. A každý je miluje! Raw dort je vynikající, zdravý a v létě vás příjemně osvěží. Obzvláště tento s příchutí citrónu a chladivé máty!  Je plný oříšků a ovoce, takže vás příjemně zasytí, aniž byste ho snědli moc. Čerstvá máta navíc pomůže s trávením!

Jeho příprava není vůbec náročná a nemusíte ani zapínat troubu. Proč si taky v kuchyni dělat ještě větší vedro, když si můžete smlsnout na nepečeném zákusku! S dobrým mixérem je dort hotový za pár minut, ale zvládnete to hravě i s tím tyčovým. 

Máte obavy, že to nebude fungovat? Nebojte se! Loupané mandle v kombinaci s kokosem a datlemi vytvoří perfektní korpus. Namočené kešu oříšky vám zase zaručí náramně hladký a jemný krém. Hříšná dobrota bez výčitek!

Datle_FB_obr_03

Na korpus:

Na krém: 

  • 300 g kešu namočených 2 hod ve vodě
  • 130 g kokosového oleje
  • 100 ml šťávy z citronu (zhruba 2-3 citrony)
  • 90 ml rýžového sirupu 
  • 5 - 7 snítek máty
  • 1 lžička spiruliny / matchy nebo hrstka špenátu (na obarvení) - volitelné

Postup:

  • Ze všeho nejdřív si namočte kešu ořechy. Ideálně je nechte přes noc ve vodě, minimálně však alespoň 2 hodiny. Ořechy tak získají krémovější konzistenci a půjdou snadno mixovat. Před přípravou z nich slijte veškerou vodu. 

 

  • V mixéru rozmixujte nahrubo mandle s kokosem a datlemi. Korpus má být jako lepivá hmota. Pokud nelepí, přidejte 1 - 3 lžíce vody. Směs rozprostřete na dno vyklápěcí dortové formy. My použili formu o průměru 18 cm, aby byl korpus alespoň centimetr vysoký. 

 

  • Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej. Tekutý ho umixujte spolu s kešu ořechy , sirupem a citronovou šťávou v hladký krém. Polovinu krému rovnoměrně naneste na korpus dortu.

 

  • K druhé polovině náplně přidejte mátu. Kdo chce mít dort hezky zelený, může krém obarvit spirulinou, matchou nebo čerstvým špenátem. Směs umixujte znovu dohladka a rozetřete na světlý citronový krém. 

 

Hotový dort nechte alespoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Před servírováním ho ozdobte plátkem citronu a mátou.

 

Dobrou chuť!

Sledujte nás na Instagramu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení