Nepečené dorty jsou hitem letní sezony. A každý je miluje! Raw dort je vynikající, zdravý a v létě vás příjemně osvěží. Obzvláště tento s příchutí citrónu a chladivé máty! Je plný oříšků a ovoce, takže vás příjemně zasytí, aniž byste ho snědli moc. Čerstvá máta navíc pomůže s trávením!
Jeho příprava není vůbec náročná a nemusíte ani zapínat troubu. Proč si taky v kuchyni dělat ještě větší vedro, když si můžete smlsnout na nepečeném zákusku! S dobrým mixérem je dort hotový za pár minut, ale zvládnete to hravě i s tím tyčovým.
Máte obavy, že to nebude fungovat? Nebojte se! Loupané mandle v kombinaci s kokosem a datlemi vytvoří perfektní korpus. Namočené kešu oříšky vám zase zaručí náramně hladký a jemný krém. Hříšná dobrota bez výčitek!
Na korpus:
- 130 g loupaných mandlí
- 50 g kokosu
- 200 g sušených datlí
- 3 lžíce vody
Na krém:
- 300 g kešu namočených 2 hod ve vodě
- 130 g kokosového oleje
- 100 ml šťávy z citronu (zhruba 2-3 citrony)
- 90 ml rýžového sirupu
- 5 - 7 snítek máty
- 1 lžička spiruliny / matchy nebo hrstka špenátu (na obarvení) - volitelné
Postup:
- Ze všeho nejdřív si namočte kešu ořechy. Ideálně je nechte přes noc ve vodě, minimálně však alespoň 2 hodiny. Ořechy tak získají krémovější konzistenci a půjdou snadno mixovat. Před přípravou z nich slijte veškerou vodu.
- V mixéru rozmixujte nahrubo mandle s kokosem a datlemi. Korpus má být jako lepivá hmota. Pokud nelepí, přidejte 1 - 3 lžíce vody. Směs rozprostřete na dno vyklápěcí dortové formy. My použili formu o průměru 18 cm, aby byl korpus alespoň centimetr vysoký.
- Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej. Tekutý ho umixujte spolu s kešu ořechy , sirupem a citronovou šťávou v hladký krém. Polovinu krému rovnoměrně naneste na korpus dortu.
- K druhé polovině náplně přidejte mátu. Kdo chce mít dort hezky zelený, může krém obarvit spirulinou, matchou nebo čerstvým špenátem. Směs umixujte znovu dohladka a rozetřete na světlý citronový krém.
Hotový dort nechte alespoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Před servírováním ho ozdobte plátkem citronu a mátou.
Dobrou chuť!