Jihoamerická polévka z quinoou, fazolemi a avokádem

Pár slov o receptu:

Se svými 12 zeměmi je jihoamerická kuchyně neuvěřitelně rozmanitá. Vedle středomořské, japonské a indické patří k těm nejzdravějším ve světě. A proč bychom měli jihoamerické pokrmy zařadit do svého jídelníčku i my? Hlavní složkou kuchyně Jižní Ameriky je ovoce, zelenina a luštěniny. Třeba proto, že důležitou součástí je také na bílkoviny bohatá plodina starých Aztéků – quinoa – či import moderní doby, rýže.

Ačkoliv jsou mnohé regiony Jižní Ameriky známé díky obrovským steakům, lépe uděláte, když se o tradiční argentinskou flákotu rozdělíte s přáteli nebo ji vyměníte třeba za ceviche – mix ryb či mořských plodů se zeleninou, bylinkami a kořením.

Pokud přemýšlíte, jak zhubnout, vyhněte se při ochutnávání v jihomerických restauracích kalorickým bombám v podobě jamů, banánů a uzenin, často ve smažené podobě. Místo toho přičichněte k jihoamerickým pampám prostřednictvím našeho oblíbeného quinoa receptu: polévky s quinoou, fazolemi a avokádem.

Druh pokrmu: večeře

Časová náročnost: 55 minut

Náročnost: středně náročné

Množství: 6 porcí

Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa

Ingredience:

Olivový olej - kvalitní  1 lžíce
Cibule nakrájená najemno 1
Červená paprika, spařená, bez semínek 1
Stroužky česneku nakrájené nadrobno 5
Mletý koriandr 2 lžíce
Mletý římský kmín 1 1/2 lžíce
Domácí zeleninový vývar 6 hrnků
Brambory nakrájené na kousky 0,5 kg
Quinoa smočená ve studené vodě 1 šálek
Kukuřice (konzerva či mražená) 1 šálek
Rajčata - spařená, nakrájená na kousky 2 střední
Fazole z konzervy 1 šálek
Nízkotučný sýr (nemusí být) 110 g
Avokádo - nakrájené na kousky 1 kus
Sůl, Pepř dle chuti

 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm změknout cibuli a červenou papriku.
  2. Přidejte česnek, koriandr, římský kmín a nechte rozvonět po dobu asi 30 sekund. Zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kousky brambor.
  3. Ztlumte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit 10 minut.
  4. Přidejte quinou a vařte dalších 8 minut. Na závěr přidejte kukuřice, fazole a rajčata.
  5. Pokud je potřeba, přilijte další dávkou zeleninového vývaru a ochuťte solí a pepřem.
  6. Porce s polévkou posypte sýrem, avokádem a koriandrem – chuť jihoamerické kuchyně tak bude přivedena k dokonalosti.  
  7. Případné zbytky můžete v ledničce uchovat další 2 dny.

Galerie:

jihoamericke-quinoa-stew-polevka

Nutriční hodnoty:

Výživové hodnoty na 1 porci

energetická hodnota

1 611 kJ/385 kcal

tuky

15 g

- z toho nasycené

3 g

sacharidy

52 g

- z toho cukry

9 g

bílkoviny

10 g

vláknina

8 g

sůl

2,7 g

Sledujte nás na Instagramu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení