Pár slov o receptu:
Se svými 12 zeměmi je jihoamerická kuchyně neuvěřitelně rozmanitá. Vedle středomořské, japonské a indické patří k těm nejzdravějším ve světě. A proč bychom měli jihoamerické pokrmy zařadit do svého jídelníčku i my? Hlavní složkou kuchyně Jižní Ameriky je ovoce, zelenina a luštěniny. Třeba proto, že důležitou součástí je také na bílkoviny bohatá plodina starých Aztéků – quinoa – či import moderní doby, rýže.
Ačkoliv jsou mnohé regiony Jižní Ameriky známé díky obrovským steakům, lépe uděláte, když se o tradiční argentinskou flákotu rozdělíte s přáteli nebo ji vyměníte třeba za ceviche – mix ryb či mořských plodů se zeleninou, bylinkami a kořením.
Pokud přemýšlíte, jak zhubnout, vyhněte se při ochutnávání v jihomerických restauracích kalorickým bombám v podobě jamů, banánů a uzenin, často ve smažené podobě. Místo toho přičichněte k jihoamerickým pampám prostřednictvím našeho oblíbeného quinoa receptu: polévky s quinoou, fazolemi a avokádem.
Druh pokrmu: večeře
Časová náročnost: 55 minut
Náročnost: středně náročné
Množství: 6 porcí
Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa
Ingredience:
Olivový olej - kvalitní | 1 lžíce |
Cibule nakrájená najemno | 1 |
Červená paprika, spařená, bez semínek | 1 |
Stroužky česneku nakrájené nadrobno | 5 |
Mletý koriandr | 2 lžíce |
Mletý římský kmín | 1 1/2 lžíce |
Domácí zeleninový vývar | 6 hrnků |
Brambory nakrájené na kousky | 0,5 kg |
Quinoa smočená ve studené vodě | 1 šálek |
Kukuřice (konzerva či mražená) | 1 šálek |
Rajčata - spařená, nakrájená na kousky | 2 střední |
Fazole z konzervy | 1 šálek |
Nízkotučný sýr (nemusí být) | 110 g |
Avokádo - nakrájené na kousky | 1 kus |
Sůl, Pepř | dle chuti |
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm změknout cibuli a červenou papriku.
- Přidejte česnek, koriandr, římský kmín a nechte rozvonět po dobu asi 30 sekund. Zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kousky brambor.
- Ztlumte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit 10 minut.
- Přidejte quinou a vařte dalších 8 minut. Na závěr přidejte kukuřice, fazole a rajčata.
- Pokud je potřeba, přilijte další dávkou zeleninového vývaru a ochuťte solí a pepřem.
- Porce s polévkou posypte sýrem, avokádem a koriandrem – chuť jihoamerické kuchyně tak bude přivedena k dokonalosti.
- Případné zbytky můžete v ledničce uchovat další 2 dny.
Galerie:
Nutriční hodnoty:
Výživové hodnoty na 1 porci
energetická hodnota |
1 611 kJ/385 kcal |
tuky |
15 g |
- z toho nasycené |
3 g |
sacharidy |
52 g |
- z toho cukry |
9 g |
bílkoviny |
10 g |
vláknina |
8 g |
sůl |
2,7 g |