Granola s jogurtem a lesními plody

Pár slov o receptu

Domácí granola z vlastních ingrediencí patří mezi takové naše snídaňové oblíbené klasiky. Baví nás, že si granolu můžeme vždycky připravit trošku jinak a dát do ní to, na co máme chuť. Ať už ingredience do granoly či ovoce, jogurt a ostatní dobroty, kterými si ji vždycky doladíme. Oproti kupované granole, je ta domácí opravdu křupavá a úplně o něčem jiném... Navíc při její přípravě často pokukujete do trouby a nejradši byste ji snědli ještě než vychladne :-) Medová vůně pečících se ořechů, semínek, medu je opravdu kouzelná. Na přípravu potřebujete plech a pečící papír.

Ingredience granola pečení

Vločky (nejlépe špaldové) 3 šálky
Mandle plátky 1/2 šálku
Kešu 1/2 šálku
Piniové oříšky 1/4 šálku
Lískové oříšky 1/2 šálku
Goji 1/2 šálku
Kokosový či jiný zdravý olej 2 lžíce
Slunečnicová/ dýňová semínka 1/4 šálku
Med 2-3 lžíce
Mandlový/ Vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Špetka mořské soli 1/2 lžičky

 

Postup

  1. Připravte si plech, pečící papír a mísu. Předehřejte si troubu na 160 stupňů.
  2. V misce smíchejte poctivě rukou všechny ingredience, aby se med pořádně obalil. To je na tom ta zábava, která k tomu patří :-) Kokosový olej, pokud je v tuhé formě, se při práci rukama hezky rozpustí. 
  3. Až bude vše dobře promíchané, tak směs vyskládejte rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 15 minut. Potom směs zkontrolujte, promíchejte a pečte ještě zhruba dalších 5 - 10 minut.
  4. Granolu poté necháme vychladnout a skladujeme ideálně ve sklenici s víkem, kde vydrží bez problému okolo jednoho měsíce stále čerstvá.
  5. Servírovat můžeme např. s čersvým ovocem a řeckým jogurtem - to je naše oblíbená kombinace :-)

Fotogalerie

domaci-granola-recept

Nutriční hodnoty na 100 gramů

Energetická hodnota 2447 kJ / 585 kcal
Tuky 49,7 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 6,9 g
Sacharidy 21,5 g
- z toho cukry 4,2 g
Bílkoviny 23,7 g
Vláknina 2,1