Pár slov o receptu
Domácí granola z vlastních ingrediencí patří mezi takové naše snídaňové oblíbené klasiky. Baví nás, že si granolu můžeme vždycky připravit trošku jinak a dát do ní to, na co máme chuť. Ať už ingredience do granoly či ovoce, jogurt a ostatní dobroty, kterými si ji vždycky doladíme. Oproti kupované granole, je ta domácí opravdu křupavá a úplně o něčem jiném... Navíc při její přípravě často pokukujete do trouby a nejradši byste ji snědli ještě než vychladne :-) Medová vůně pečících se ořechů, semínek, medu je opravdu kouzelná. Na přípravu potřebujete plech a pečící papír.
Ingredience granola pečení
Vločky (nejlépe špaldové) | 3 šálky |
Mandle plátky | 1/2 šálku |
Kešu | 1/2 šálku |
Piniové oříšky | 1/4 šálku |
Lískové oříšky | 1/2 šálku |
Goji | 1/2 šálku |
Kokosový či jiný zdravý olej | 2 lžíce |
Slunečnicová/ dýňová semínka | 1/4 šálku |
Med | 2-3 lžíce |
Mandlový/ Vanilkový extrakt | 1/2 lžičky |
Špetka mořské soli | 1/2 lžičky |
Postup
- Připravte si plech, pečící papír a mísu. Předehřejte si troubu na 160 stupňů.
- V misce smíchejte poctivě rukou všechny ingredience, aby se med pořádně obalil. To je na tom ta zábava, která k tomu patří :-) Kokosový olej, pokud je v tuhé formě, se při práci rukama hezky rozpustí.
- Až bude vše dobře promíchané, tak směs vyskládejte rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 15 minut. Potom směs zkontrolujte, promíchejte a pečte ještě zhruba dalších 5 - 10 minut.
- Granolu poté necháme vychladnout a skladujeme ideálně ve sklenici s víkem, kde vydrží bez problému okolo jednoho měsíce stále čerstvá.
- Servírovat můžeme např. s čersvým ovocem a řeckým jogurtem - to je naše oblíbená kombinace :-)
Fotogalerie
Nutriční hodnoty na 100 gramů
Energetická hodnota | 2447 kJ / 585 kcal |
---|---|
Tuky | 49,7 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 6,9 g |
Sacharidy | 21,5 g |
- z toho cukry | 4,2 g |
Bílkoviny | 23,7 g |
Vláknina | 2,1 |