Dýňovo-mrkvová polévka s praženými dýňovými semínky

Pár slov o receptu:

Je barevná, krémová, hustá a je to jedna z nejlepší polévek pro podzimní a zimní období. Vyrostla vám na zahrádce velká dýně? Tak hurá k plotně a uvařte si tuto dobrotu, která by se dala směle nazvat elixírem života.

Proč bychom měli zařadit dýňovo-mrkvovou polévku do našeho jídelníčku? Je to jeden z premiantů zdravé výživy:

Oči

Máslová dýně i mrkev jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle dále mění na vitamín A. Beta-karoten může pomoci předcházet onemocněním očí, jako suchost očí či noční slepota. Dýně i mrkev také obsahují velké množství vitamínu C, luteinu a zeaxanthinu, které jsou výbornou prevencí před očními katarakty a makulární degenerací.

Ztráta váhy

Dýňové polévky jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah energie, ale zároveň velké množství živin, voda a vláknina v polévce vám dodají pocit sytosti Konzumace tohoto typu jídel vám tedy může pomoci, pokud řešíte, jak zhubnout.

Krevní tlak

Dýňovo-mrkvová polévka je skvělým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak. Vyrovnává tak účinky sodíku, který krevní tlak naopak zvyšuje. A udržení zdravého krevního tlaku pomáhá předcházet mnoha onemocněním srdce.

 

Druh pokrmu: předkrm, oběd, večeře

Časová náročnost: 50 minut

Náročnost: snadné

Množství: 4 porce

Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa, pro diabetiky, low-carb

Ingredience:

Máslo

1 lžíce

 

Oloupaná a rozmačkaná máslová dýně

3 hrnky (jedna malá dýně)

Očištěná a na kousky nakrájená mrkev

2 hrnky (4 střední mrkve)

Nakrájený pórek nebo cibule

3/4 hrnku

Zeleninový vývar (ideálně domácí)

430 ml

 

Mletý bílý pepř

1/4 hrníčku

Mletý muškátový oříšek

1/4 hrníčku

Smetana (nemusí být)

1/4 hrníčku

 

Dýňová semínka

čajová lžička

Sůl

1/2 čajové lžičky

 

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo. Přidejte dýni, mrkev, pórek nebo cibuli a za občasné promíchání restujte po dobu 8 minut.
  2. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte zvolna vařit dalších 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Rozmixujte ručním mixérem změklou zeleninu, až vytvoříte krém. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přiveďte k varu.
  4. Servírujte v polévkových miskách a ozdobte smetanou, bylinkami a dýňovými semínky.  

Galerie:

dynovo-mrkova-polevka

Nutriční hodnoty:

Průměrné výživové hodnoty v 1 porci 

energetická hodnota

343 kJ/82 kcal

tuky

3 g

- z toho nasycené

2 g

sacharidy

12 g

- z toho cukry

4 g

bílkoviny

3 g

vláknina

2 g

sůl

0,91 g

Sledujte nás na Instagramu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení