Lískové oříšky jsou oblíbenou svačinou turistů, běžců, cyklistů i dalších sportovců. Proč si je tak oblíbili a proč byste si jich měli hrstku denně schroupat také?
Zdravotní benefity lískových ořechů
Nejenže jsou oříšky chutné, ale poradí si i s řadou neduhů. Jsou bohaté na B vitamíny a také na vitamín E, který je známý antioxidant. Také obsahují celou řadu minerálů od hořčíku až po mangan, který je významný pomocník při metabolismu cukrů. Ale to není všechno.
- Energie snadno a rychle: Lískové oříšky jsou našlapané energií – 50 gramů vám doplní energii za hodinovou tělesnou aktivitu (316 kcal). Jsou totiž bohaté na tuky. Ale na ty, které v těle chcete. Ty, které „zlý“ cholesterol nezvedají. Naopak jsou potřebné k tomu, abyste mohli lépe vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích.
- Už žádné křeče: Díky vysokému obsahu hořčíku pomáhají s normálním fungováním svalů a zabraňují křečím.
- Pro dobrou náladu: Hořčík je také známý bojovník proti trudnomyslnosti. Je totiž naprosto nezbytný pro správnou funkci nervového systému.
- Proti stárnutí buněk: Lískáče se pyšní i řadou antioxidantů, které chrání buňky proti stárnutí a zhoubnému bujení. Nejvíce se jich ale nachází ve slupce, takže oříšky neloupejte. Množství antioxidantů snižuje i tepelná úprava.
- Pro zdravé srdce: Antioxidanty ve společnosti zdravých tuků umí se srdcem a krevním oběhem hotové zázraky. Při pravidelné konzumaci se vám zlepší stav tepen a sníží cholesterol.
- Proti zánětům v těle: Snížení cholesterolu s sebou nese další přínos. A to snížené zánětlivých markerů v těle.
- Pro zdravá střeva: Oříšky obsahují nezanedbatelné množství vlákniny. Tu potřebujeme k pravidelným pohybům střev a k předcházení zácpě.
Ultimátní odměna po sportu
Někdo se hýbe pro dobrý pocit, někteří z nás to mohou mít tak trochu jako propustku do světa dortíků. Lískový ořech je k pečeným i nepečeným sladkostem jako stvořený. Z opražených oříšků si můžete udělat domácí nutellu nebo je nasekat a přidat do bábovky či karamelových košíčků. Také z nich ale můžete udělat zdravou náhradu mléka, kterou ocení zejména osoby s intolerancí na laktózu.
A jak takové nemléko vyrobit? Budete potřebovat 100 g lískových oříšků a přibližně litr vody. Než se ale dáte do výroby, nechte oříšky přes noc namočené ve vodě s troškou soli. Namočené oříšky pak slijte, propláchněte a nasypte do mixéru. Přilijte vodu a pořádně rozmixujte. Směs pak přeceďte přes plátýnko a je hotovo. Nejlepší je spotřebovat ho ještě ten den.
Zero waste tip: Zbylou hmotu nevyhazujte. Právě jste si totiž vyrobili lískovou mouku, kterou můžete přidat do dezertů. Pro skladování ji nechte volně proschnout, nebo ji prožeňte sušičkou.