Chuť na sladké? Zamlsejte sušené ovoce!

Jahoda_obr_blog_01

Honí vás mlsná? Nesnažte se jí utéct – přechytračte ji! Se sušeným ovocem bez přidaného cukru a udělejte navíc i něco pro své zdraví.

Není sušení jako sušení

Způsobů sušení je hned několik. Zralé ovoce se nechává sušit přirozeně na slunci, nebo se proces urychlí horkým vzduchem. Pak je tu ještě úplný protipól, kdy se k sušení používají velmi nízké teploty. Tomuto procesu se říká lyofilizace, a spočívá v sublimaci obsažené vody za nízkých teplot a tlaku. Jedná se o velmi šetrnou metodu, která z ovoce odstraní většinu vody a výsledný produkt je pak lehký jako pírko. Pokud holdujete raw stravě, určitě volte buď lyofilizované ovoce nebo to sušené na slunci.

Jak je to s živinami?

Dobrá zpráva je, že živin má sušené ovoce prakticky stejně jako to čerstvé, zato v mnohem kompaktnějším balení. Takže sníst pořádnou hrst ovoce je hračka. Snadno tak do těla dostanete doporučenou dávku vlákniny i minerálů. A to platí i pro děti, kterým tato forma ovoce velmi chutná. Většina vitamínů zůstane sušením nepoškozená, výjimkou je vitamín C, který je poměrně citlivý na okolní vlivy, takže je jeho obsah nižší než v čerstvém ovoci.

Jahoda_obr_blog_02

Sušené ovoce a kalorie

Nebudeme vám nic nalhávat, cukry v sušeném ovoci prostě jsou. Stejně jako v čerstvém. Proto je lepší si na něm smlsnout dopoledne, kdy cukry proměníte v energii. Skvěle se hodí do snídaňových kaší, domácího müsli nebo jako dopolední svačinka. Ale jestli si k filmu chcete zobnout něco dobrého, bude ovoce přeci jen lepší než třeba chipsy.

Zaostřeno na jahody

Milujete jahody? My také! A proto se s vámi chceme podělit o jejich účinky na lidské zdraví. Tak například mají nejvíce manganu z lokálního ovoce. Ten se stará o to, aby náš metabolismus dobře šlapal, a to od krvetvorby až po správnou činnost štítné žlázy.

Také by vás mohla potěšit informace, že obsahují antokyany. Ty mají na svědomí jejich krásnou barvu, ale také se starají o spalování tuků. Navíc jahody samy o sobě obsahují jen minimumkalorií, takže s chutí do nich.

S jahodami můžete vyrazit i do boje proti volným radikálům. Protože obsahují spoustu antioxidantů, patří mezi potraviny, které fungují jako prevence rakoviny. Také pomáhají při artritidě a dně.

A to není všechno. Díky vláknině fungují skvěle proti zácpě. Obsažený draslíka hořčík má pak na svědomí boj proti vysokému tlaku.

Také díky flavonoidům pomáhají předcházet očním chorobám. Takže pokud vás trápí suché oči nebo časté záněty, mohou jahody pomoci. Co se zánětů týká, bylo vědecky prokázáno, že snižují zvýšené hladiny CRP v krvi.

A to už je dost důvodů, proč si je dát, nemyslíte?

Sledujte nás na Instagramu