Ořechové košíčky s krémem

Pár slov o receptu

Košíčky z ořechového těsta nejsou jen zdravé a bezlepkové. Pokud změníte náplň například na ořechové máslo od NUTCASE - doporučuji kešu nebo lískové budou i veganské.

Na pečení těchto košíčků používám formičky o průměru 10 cm. Samozřejmě lze upéct v klasické koláčové formě, ale budete moci použít pouze jednu náplň.

Co tam je dobrého?

Kešu ořechy mají jeden z nejvyšších obsahu hořčíku, vitamínu B1 a B2. Díky velkému množství hořčíku je vhodný jako přírodní antidepresivum. Kešu oříšky snižují cholesterol, krevní tlak a působí proti tvorbě žlučových kamenů.

Lískové ořechy jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín B1 a B6, kalorie a tuky. Pro sportovce jsou vhodným doplňkem, protože tělu dodávají velké množství energie. Lískové oříšky se doporučují konzumovat při potížích s ledvinovými kameny.

Datle patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují draslík, železo, hořčík a měď. Mají velké množství cukru proto jsou rychlým zdrojem energie. Je to zdravá alternativa místo sladkostí. V současné době se datle používají jako sirupy. Tento sirup lze jednoduše koupit, ale můžete si ho vyrobit i doma.

Jak si připravit domácí datlový sirup?

Použijte 200 vypeckovaných datlí a 400 ml vody. Vše vložte do mísy a lehce rozmačkejte. Nechte 4 hodiny odpočívat a poté rozmixujte dohladka. Hotový sirup nalijte do skleniček a vložte do lednice.

Korpus na 8 košíků:

  • 70 g kešu oříšků
  • 70 g lískových oříšků
  • 50 g datlí
  • lžíce agáve sirupu

Oříšky namočíme přes noc do vody. Pokud máme čas klidně vodu alespoň dvakrát vymeňte. Zbavíme se tím nečistot a oříšky změknou. Druhý den ořechy sceďte a vložte do mixéru. K rozmixovaným oříškům vložte vypeckované datle a agáve sirup a vše znovu rozmixujte.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Košíčky vymažte máslem a těsto rovnoměrně rozprostřete do košíčků. Dejte péct na cca 25-30 minut.

Vychladlé košíčky lze plnit podle fantazie. Já použila bílý a čokoládový krém.

Bílý krém na 4 košíčky:

  • 100 g ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 100 g zakysané smetany
  • půlka semínek z vanilkového lusku
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • nasekané pistácie a ovoce na ozdobu

Ricottu, mascarpone a zakysanou smetanu vyšleháme do jemného krému. Do vzniklého krému přidáme semínka vanilky, citronovou šťávu a agáve sirup a znovu šleháme. Vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte pistáciemi a ovocem.

Čokoládový krém na 4 košíčky:

● 100 g hořké čokolády
● 70 ml smetany na šlehání
● kůra z jednoho pomeranče
● nasekané pistácie a ovoce na ozdobu

Do vodní lázně vložíme kostičky čokolády a necháme rozpustit. K rozehřáté čokoládě nalíjte smetanu a promíchejte. Do krému vmíchejte kůru z pomeranče. Promíchejte a nechte vychladnout. Vzniklým krémem naplňte košíčky a ozdobte

orechove-kosicky-4-1