Rýžový salát s mrkví a piniovými oříšky

Rýžový salát vařím samostatně k večeři a nebo ho podávám spolu s grilovaným masem. Rýži použijte hnědou nebo červenou, určitě ne klasickou bílou. Pokud vyměníte med za agáve sirup, pochutnají si nejen vegetariáni, ale i vegani.

Co je tam dobrého:

Sušené brusinky
Brusinky se nejčastěji používají při zánětu močových cest. Vhodné jsou ale i při narušení bakteriální flóry. Slouží jako prevence vzniku zubního kazu, zubního kamene a zánětu dásní. Posilují imunitu a působí proti horečce.


Piniové oříšky
Piniové oříšky pomáhají při poruchách nervové soustavy. Oříšky mají velký obsah zdraví prospěšných tuků na 100 gramů oříšků je jich 68 gramů. Jsou výborným zdrojem antioxidantu, protože obsahují velké množství vitaminu E.

 

Ingredience na salát:

- 5 mladých mrkví
- Olivový olej
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Půl lžičky kurkumy
- 200 g hnědé rýže
- 70 g sušených brusinek
-50 g piniových oříšků
- Hrst čerstvé petrželky
- Hrst čerstvého koriandru

Ingredience na dresing:

- 2 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- Šťáva z jedné limetky

Postup:

- Mrkve očistíme a nakrájíme na větší kusy našikmo

- Dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, posypeme kmínem, koriandrem a kurkumou

- Dáme péct na 150 °C na 35-40 minut

- Mezitím si propláchneme rýži a uvaříme. Na jeden díl rýže budete potřebovat dva díly vody. Vaříme cca 30 minut.

- Na pánvi dozlatova opečte piniové oříšky. Získají tak lepší chuť.

- Mrkev, rýži a piniové oříšky nechte vychladnout.

- Do mísy vložte brusinky, lístečky omyté petrželky a koriandru a přidejte vychladlou mrkev a rýži.

- Zamíchejte a posypte piniovými oříšky.

- Všechny ingredience na dresink promíchejte dohromady a hotovu směsí pokapejte připraveny salát.

20190629_090621