Jihoamerická polévka z quinoou, fazolemi a avokádem

Pár slov o receptu:

Se svými 12 zeměmi je jihoamerická kuchyně neuvěřitelně rozmanitá. Vedle středomořské, japonské a indické patří k těm nejzdravějším ve světě. A proč bychom měli jihoamerické pokrmy zařadit do svého jídelníčku i my? Hlavní složkou kuchyně Jižní Ameriky je ovoce, zelenina a luštěniny. Třeba proto, že důležitou součástí je také na bílkoviny bohatá plodina starých Aztéků – quinoa – či import moderní doby, rýže.

Ačkoliv jsou mnohé regiony Jižní Ameriky známé díky obrovským steakům, lépe uděláte, když se o tradiční argentinskou flákotu rozdělíte s přáteli nebo ji vyměníte třeba za ceviche – mix ryb či mořských plodů se zeleninou, bylinkami a kořením.

Pokud přemýšlíte, jak zhubnout, vyhněte se při ochutnávání v jihomerických restauracích kalorickým bombám v podobě jamů, banánů a uzenin, často ve smažené podobě. Místo toho přičichněte k jihoamerickým pampám prostřednictvím našeho oblíbeného quinoa receptu: polévky s quinoou, fazolemi a avokádem.

Druh pokrmu: večeře

Časová náročnost: 55 minut

Náročnost: středně náročné

Množství: 6 porcí

Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa

Ingredience:

Olivový olej - kvalitní  1 lžíce
Cibule nakrájená najemno 1
Červená paprika, spařená, bez semínek 1
Stroužky česneku nakrájené nadrobno 5
Mletý koriandr 2 lžíce
Mletý římský kmín 1 1/2 lžíce
Domácí zeleninový vývar 6 hrnků
Brambory nakrájené na kousky 0,5 kg
Quinoa smočená ve studené vodě 1 šálek
Kukuřice (konzerva či mražená) 1 šálek
Rajčata - spařená, nakrájená na kousky 2 střední
Fazole z konzervy 1 šálek
Nízkotučný sýr (nemusí být) 110 g
Avokádo - nakrájené na kousky 1 kus
Sůl, Pepř dle chuti

 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm změknout cibuli a červenou papriku.
  2. Přidejte česnek, koriandr, římský kmín a nechte rozvonět po dobu asi 30 sekund. Zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kousky brambor.
  3. Ztlumte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit 10 minut.
  4. Přidejte quinou a vařte dalších 8 minut. Na závěr přidejte kukuřice, fazole a rajčata.
  5. Pokud je potřeba, přilijte další dávkou zeleninového vývaru a ochuťte solí a pepřem.
  6. Porce s polévkou posypte sýrem, avokádem a koriandrem – chuť jihoamerické kuchyně tak bude přivedena k dokonalosti.  
  7. Případné zbytky můžete v ledničce uchovat další 2 dny.

Galerie:

jihoamericke-quinoa-stew-polevka

Nutriční hodnoty:

Výživové hodnoty na 1 porci

energetická hodnota

1 611 kJ/385 kcal

tuky

15 g

- z toho nasycené

3 g

sacharidy

52 g

- z toho cukry

9 g

bílkoviny

10 g

vláknina

8 g

sůl

2,7 g