Dýňovo-mrkvová polévka s praženými dýňovými semínky

Pár slov o receptu:

Je barevná, krémová, hustá a je to jedna z nejlepší polévek pro podzimní a zimní období. Vyrostla vám na zahrádce velká dýně? Tak hurá k plotně a uvařte si tuto dobrotu, která by se dala směle nazvat elixírem života.

Proč bychom měli zařadit dýňovo-mrkvovou polévku do našeho jídelníčku? Je to jeden z premiantů zdravé výživy:

Oči

Máslová dýně i mrkev jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle dále mění na vitamín A. Beta-karoten může pomoci předcházet onemocněním očí, jako suchost očí či noční slepota. Dýně i mrkev také obsahují velké množství vitamínu C, luteinu a zeaxanthinu, které jsou výbornou prevencí před očními katarakty a makulární degenerací.

Ztráta váhy

Dýňové polévky jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah energie, ale zároveň velké množství živin, voda a vláknina v polévce vám dodají pocit sytosti Konzumace tohoto typu jídel vám tedy může pomoci, pokud řešíte, jak zhubnout.

Krevní tlak

Dýňovo-mrkvová polévka je skvělým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak. Vyrovnává tak účinky sodíku, který krevní tlak naopak zvyšuje. A udržení zdravého krevního tlaku pomáhá předcházet mnoha onemocněním srdce.

 

Druh pokrmu: předkrm, oběd, večeře

Časová náročnost: 50 minut

Náročnost: snadné

Množství: 4 porce

Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa, pro diabetiky, low-carb

Ingredience:

Máslo

1 lžíce

 

Oloupaná a rozmačkaná máslová dýně

3 hrnky (jedna malá dýně)

Očištěná a na kousky nakrájená mrkev

2 hrnky (4 střední mrkve)

Nakrájený pórek nebo cibule

3/4 hrnku

Zeleninový vývar (ideálně domácí)

430 ml

 

Mletý bílý pepř

1/4 hrníčku

Mletý muškátový oříšek

1/4 hrníčku

Smetana (nemusí být)

1/4 hrníčku

 

Dýňová semínka

čajová lžička

Sůl

1/2 čajové lžičky

 

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo. Přidejte dýni, mrkev, pórek nebo cibuli a za občasné promíchání restujte po dobu 8 minut.
  2. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte zvolna vařit dalších 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Rozmixujte ručním mixérem změklou zeleninu, až vytvoříte krém. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přiveďte k varu.
  4. Servírujte v polévkových miskách a ozdobte smetanou, bylinkami a dýňovými semínky.  

Galerie:

dynovo-mrkova-polevka

Nutriční hodnoty:

Průměrné výživové hodnoty v 1 porci 

energetická hodnota

343 kJ/82 kcal

tuky

3 g

- z toho nasycené

2 g

sacharidy

12 g

- z toho cukry

4 g

bílkoviny

3 g

vláknina

2 g

sůl

0,91 g