Večeře

Jihoamerická polévka z quinoou, fazolemi a avokádem

Pár slov o receptu: Se svými 12 zeměmi je jihoamerická kuchyně neuvěřitelně rozmanitá. Vedle středomořské, japonské a indické patří k těm nejzdravějším ve světě. A proč bychom měli jihoamerické pokrmy zařadit do svého jídelníčku i my? Hlavní složkou kuchyně Jižní Ameriky je ovoce, zelenina a luštěniny. Třeba proto, že důležitou součástí je také na bílkoviny bohatá plodina starých Aztéků – quinoa – či import moderní doby, rýže. Ačkoliv jsou mnoh...

Dýňovo-mrkvová polévka s praženými dýňovými semínky

Pár slov o receptu: Je barevná, krémová, hustá a je to jedna z nejlepší polévek pro podzimní a zimní období. Vyrostla vám na zahrádce velká dýně? Tak hurá k plotně a uvařte si tuto dobrotu, která by se dala směle nazvat elixírem života. Proč bychom měli zařadit dýňovo-mrkvovou polévku do našeho jídelníčku? Je to jeden z premiantů zdravé výživy: Oči Máslová dýně i mrkev jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle dále mění na vitam...

Pilaf z quinoi s piniovými oříšky, brusinkami a petřželkou

Pár slov o receptu Quinoa, favorit posledních let všech zastánců zdravé výživy, pochází z jihoamerických And a indiánští obyvatelé ji v kuchyni používají již více jak 3 000 let. Je výživná, je snadno dosažitelná, a není tedy divu, že tvoří v těchto krajích základ jejich jídelníčku. V quinoe najdete všech osm esenciálních aminokyselin, vápník, fosfor a železo. Obsahuje také velké množství vlákniny a je tedy vhodná pro ty, co řeší, jak zhubnout. ...