Mouka špaldová hrubá 1 kg Natural Jihlava

Neohodnoceno
42 Kč 4,20 Kč / 100 g
Skladem (> 5 ks)
Můžeme doručit do:
3.12.2020

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pšenice špalda patří mezi obiloviny pluchaté. Vnitřek špaldového zrna tvoří endosperm. Ten má uvnitř moučné jádro (hlavně zásobní škrob), kolem něj je aleuronová vrstva (v ní jsou přítomny bílkoviny). Na povrchu jsou obalové vrstvy. To, že je špalda pluchatá, znamená, že zrno zůstává i po sklizni uzavřeno mezi pluchou a pluškou (obalové vrstvy zrna). Při sklizni se sbírají klásky a ty se musí vyloupat. Vyloupaných zrníček je tedy 50-60 % sklizených klásků.

Obsah bílkovin se pohybuje ve špaldě zpravidla mezi 14-19 %, je tedy vyšší, než u pšenice seté. Co se týká aminokyselinového složení, je prakticky totožné s pšenicí setou. Množství lepkového podílu bývá podobné, spíše vyšší.

Tuk špaldy obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Špalda je podobně jako pšenice setá zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, niacin,...) a vitamínu E. Z minerálních látek jde o fosfor, draslík, železo, zinek, mangan, hořčík a další. Jejich množství je samozřejmě závislé i na podmínkách, v jakých se rostlina pěstuje.

Dietní vláknina obsažená v celozrnné špaldové mouce má krátká vlákna, je dobře přijímána organismem, podporuje peristaltiku a trávení.

Odpradávna bývá špalda také ceněna pro snadnou stravitelnost a stimulující vliv na imunitní systém. Špalda obsahuje lepek a je naprosto nevhodná pro celiaky, ale přestože jde chemicky o obdobu pšenice seté, bývá překvapivě někdy snášena jedinci s alergií na lepek.

To, že se špalda skladuje až do zpracování jako neloupané klásky, se pozitivně odráží na vlastnostech výrobků. Špaldové zrno je totiž pevně obalené pluchami a je tudíž docela dobře chráněno před „útoky hmyzu", houbovými chorobami (plísněmi) a jinými negativními vlivy.

Celozrnná špaldová mouka má příjemnou oříškovou příchuť a protože má i dobré pekařské vlastnosti, hodí se technologicky k výrobě různých typů pekařských výrobků. Buď samostatně nebo v kombinaci s jinými moukami se může objevit takřka v jakémkoliv. Chléb, pečivo, různé placky, palačinky, lívance, vafle, sladké i slané koláče, křehká i kynutá těsta, různé sušenky, cukroví a krekry.

Více na: https://www.dama.cz/clanek/celozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-pec

Více na: https://www.dama.cz/clanek/celozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Mouky
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Oblíbili jsme si výrobky od Natural Jihlava JK, s.r.o. Nabízejí velmi dobrou kvalitu za rozumnou cenu. 

Sledujte nás na Instagramu